Dr. Sauerstraat voor 1941 Nieuwstraat

foto-nieuwstraat-dr-sauerstraat-1935.jpg
1925                                       1935

1980                                         1995

Het eerste gedeelte van de Nieuwstraat, het huis links van melkboer van Mil (let eens op de prachtige reclameborden, foto 2) en rechts het huis behorende bij het expediteursbedrijf van C.H. Ruigrok & Zn., bestonden al voor 1925. Maar in de jaren 20 was er grote behoefte aan kleine arbeiderswoningen. Daarom werden in 1920 eerst vier huizen aan de linkerkant gebouwd en in 1925 vijf, iets grotere, huizen aan de rechterzijde. De straat was overigens particulier eigendom.

In 1941 werd Kethel geannexeerd door Schiedam. In Schiedam bestond de Nieuwstraat al dus de Kethelse Nieuwstraat kreeg haar huidige naam Dr. Sauerstraat. De Dr. Sauerstraat heeft buiten het kleine trottoir nog zeker twintig jaar een onverharde weg (koolas en steengruis) gehad, dit was voor de vele paard en wagens, koeien, schapen en geiten, die naar de landerijen achter de straat vanuit de dorpsboerderijen verplaatst moesten worden.

In de jaren ’60 was er sprake van om de gehele straat te slopen, wegens het dieper liggen van de straat ten opzichte van de Schiedamseweg en Meeuwensingel. Het toegankelijker maken van de in aantocht zijnde nieuwbouw. En de in slechte verkerende staat van sommige huizen. Zoals we nu nog steeds zien, bij flinke regen, dat het laatste huis aan de linkerzijde richting Meeuwensingel, last heeft van wateroverlast.


2007
Published in: on 23 september 2007 at 20:21  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2007/09/23/dr-sauerstraat-voor-1941-nieuwstraat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

  1. Ha Adrie,

    Wat een leuk stukje over de Dr. Sauerstraat! Echt heel lezenswaardig, niet te lang niet te kort. Wat wel grappig is om te vermelden is dat als je Adrie Broeren Rip intoetst bij google, de eerste hit jou blog is.

    Een puntje van kritiek. Kolas schrijf je als koolas.

    x

  2. Slip van de vingers op het toetsenbord, ik heb het direct veranderd, dank je wel


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: