Een markant figuur

In de vijftiger jaren was er voor de boeren in Kethel nog veel intensief handwerk te doen, zoals de sloten rond de landerijen uitbaggeren, dit werd gedaan met een sloothaak. Door het Hoogheemraadschap werd geschouwd of het ook inderdaad gebeurd was. Buiten al het boerenwerk lag dit sloten de boer als een steen op zijn maag.  Stekels plukken ter voorbereiding op een goed hooiland. Maar ook het opruimen van het leeggehaalde hooiland.

Maar is was licht aan de horizon. Uit Vlaardingen kwam Arie Biebel langs de boerderijen om te vragen, tegen een kleine vergoeding, klusjes te doen voor de boer.

’s Morgens vroeg zag je Arie Biebel de Schiedamseweg op komen sloffen met zijn te grote laarzen, alpinopet, een pruimtabak in zijn mond en baardstoppels op zijn gezicht. Zijn ware naam was Hoogenboezem, hoe hij in Kethel aan de naam Biebel is gekomen is mij een raadsel.

arie-biebel-2.jpg    kopie-van-werf-rip-arie-bibel-2.png

arie-biebel.jpg ‘De Biebel’ in het al eerder beschreven ‘Laantje’.

Kinderen uit de buurt waren een beetje bang van hem. Wij boerenkinderen niet, want onze vader werd geholpen. Wij moesten het kruikje koffie en een paar goed belegde boterhammen naar het land brengen voor ‘De Biebel’ zoals mijn moeder zei.

’s Avonds zag je hem de werf opkomen voor een laatste beker melk, zijn zakcentje en hij ging weer naar zijn onderkomen in Vlaardingen.

Published in: on 10 november 2007 at 9:18  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2007/11/10/een-markant-figuur/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 reactiesPlaats een reactie

 1. Ik kende deze man onder de naam Arie Biebelebarie…. Hij slofte altijd langs ons huis op Vlaardingseweg 4, en boezemde ons (mij althans) altijd enige angst in.

  • Beste Johan Grootveld, weer bijzondere herinneringen aan Kethel. Jullie woonden later aan de Kerklaan met in de garage een verfwinkel waar ik wel eens verf haalde toen ik mijn kamer mocht verven.
   Dank je wel voor de reactie en groet Adrie

   • Adrie,
    Niet aan de Kerklaan (dat was het voorste blok) woonden we, maar aan de Meeuwensingel. De winkel (waar mijn moeder zich erg gelukkig in voelde) was in heel Kethel bekend, mede omdat wij elk jaar overal folderden. Ik begrijp dat je bent van de boerderij links naast het huis van (mijn vriendje destijds) Mari vd. Most?

 2. Tja, dat herinner ik me ook nog Arie Biebelebarie, ik was ook wel een beetje bang voor die man, waarom weet ik ook niet meer.

 3. Wauuwww Johan(Jos toch?) Grootveld. Wat leuk om hier namen tegen te komen. Jij zat ook bij mijn broertje Gerard in de klas. Ik heriner me dat we bij jou vader buisje kochten om pijltjes mee te schieten en hoepels kochten. 😉

  • Nee Gerda, ik ben Johan, Jos is mijn broer en die woont nog steeds in Kethel. Een Gerard kan ik me niet herinneren, maar dat was misschien bij Jos? In de winkel aan de Meeuwensingel verkochten we alleen verf en behang.
   In de bouw vonden we elektrabuizen waarmee we inderdaad vaak pijlen schoten.

 4. ik ken hem als Arie de Biebop, hij woonde bij de begraafplaats in Vlaardingen Ambacht. Als kind was ik wel ’n beetje bang voor hem maar ook erg gefascineerd. Ik ben naar Australie geemigreerd en vond het heel leuk om op dit blog te belanden. Groetjes uit ‘New Holland’, de 1ste Europeese naam van Australie, Kees van Baalen Ik woonde in de Julianalaan in Vlaardingen en vond Kethel ’n pracht dorp. De broer van Rien Poortvliet woonde/woont ook in Kethel en Rien heeft er mooie tekeningen gemaakt, oa in het boek ‘Te Hooi en Te Gras’

  • Dank voor uw bezoek aan mijn website van uit New Holland en voor uw reactie, groet Adrie

  • Eén van de broers van Rien Poortvliet woonde later nog een tijd in ons oude huis aan de Vlaardingseweg 4. Dat had mijn vader, de schilder, verkocht aan Bertus Leeflang de groentenboer. Die verbouwde het huis flink en bouwde ook de poort ernaast dicht voor zijn groentenwinkel. Zelf waren we verhuisd naar de Meeuwensingel. Mijn vader schilderde nogal eens bij Rien thuis, naast zijn vele werk voor de toenmalige kiepwagenfabriek van Nooteboom aan de Kerklaan.

 5. Bij mijn weten werd hij in Vlaardinger Ambacht “Arie de Biebop” genoemd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: