Kippenbrug

De Quakel- of Kwakelburg in de volksmond de Kippenbrug, een loopbrug over de Poldervaart bij het buurtschap ’t Windas.  Om de polder gemotoriseerd te bereiken moest men  via de Kerklaan terug over het dorp de Kerkweg over rechtsaf naar de Joppelaan over de Jacobusbrug. Uit tijdsbesparing probeerde menigeen de ‘Kippenbrug’ per fiets of brommer over te gaan, wat hun een zeer stuitje of nat pak bezorgden. Tot 1938 kon men als voetganger aan het eind van de Kerklaan de trein nemen naar Delft of Rotterdam, halte Kethel Kerklaan

kippenbrug-1956.jpg 1956
steenenbrug-1960.jpg 1960
kippenbrug.jpg 1976

In 2007 is de brug verdwenen, er zijn rondom ’t Windas mooie fietspaden gekomen naar diverse richtingen, alleen kan men niet meer over de spoorlijn Kerklaan deze is afgesloten voor alle weggebruikers.

Published in: on 2 december 2007 at 19:16  Comments (12)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2007/12/02/kippenbrug/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 reactiesPlaats een reactie

 1. Hoi Adrie, je zit niet stil zeg, iedere keer las ik kijk zijn er nieuwe dingen aan je blog toegevoegd.
  En voor mij nieuwe wetens waardigheden.
  groetjes,
  wendy

 2. Hoi, Adrie,
  De Kippenbrug die ik tot nu toe kon in Schiedam, is het bruggetje over de Nieuwe Haven (bij Huize Frankeland).
  Groet, Cees.

 3. Uiteraard heeft Kethel ook een Kippenbrug, maar zo werd hij in de volksmond gebruikt. Het heet Kippenbrug omdat er van die dwarslatjes op de brug zaten net als het laddertje in een kippenhok. De echte naam was Quakelbrug.

 4. Hallo Adrie,
  Bij het zien van deze foto + beschrijving, heb ik zin om op de fiets, in het voorjaar, dit alles weer te ontdekken. Ga je mee???
  Anja

 5. Trekken we een dag voor uit, ik zou nu wel willen, maar ergens in mei lijkt mij heerlijk op de fiets door Kethel en omgeving.

 6. Goedemorgen Adrie, net de site bekeken, mijn complimenten ! Ik ga deze site zeker aan Henk laten zien, groetjes, Mia

 7. Hoi Mia, leuk dat je gekeken hebt, over Kethel raken we toch nooit uitgepraat.
  Groetjes Adrie

 8. Over Kethel gesproken: die naam dringt zelfs tot in het noorden door. Zie mijn website over de familie van der Bruggen, waarvan de oudsbekende voorvader in 1768 in Kethel is geboren.
  Mischien hebben de échte Kethel-fans nog meer infot te melden?
  Vr. Groet,
  Jaap Niemeijer
  Hoogeveen

 9. Beste Jaap,
  Wat leuk deze reactie uit Drente, ik ga naar je website en laat wat van mij horen indien ik nieuws heb over de familie van der Bruggen. Overigens een zus van mij woont al meer dan 20 jaar in Giethoorn en heeft jaren in Hoogeveen gewerkt.
  Met vriendelijke groet, Adrie

 10. Jaa aaa het Kippenbruggetje!! :)) mijn vriendinnnetje Ineke Vlasveld woonde er en ik moest er ook over heen als ik mijn vriendinetje Greetje Mosterd ophaalde. Wat leuk!!

 11. Ik stond vandaag verbijsterd op de plek waar ooit het kippenbruggetje was. Weg! Mijn vriendin Saskia Bouwens woonde ernaast en ik ben er wat keren overheen gereden naar vrienden aan de Polderweg (André de Vette, Truus Kerkhof). ’s Zomers sprongen we ervan af en ’s winters schaatsten we er onderdoor 🙂

  • Beste Jenny,
   De Kippenbrug is al zeker 10 jaar verdwenen, ik denk dat je nog wel meer dingen niet meer terug kon vinden, maar we hebben mooie fietspaden gekregen, zeg ik met wat sarcasme.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: