Ooit een bijzonder weiland De Kleine Harg

Een klein stukje land, met rechts uitzicht op de rentenierswoning van Van der Ende en links uitzicht op de garage van Ruigrok, aan de overkant het gemeentehuis en de burgemeesterswoning. Een blubbersloot met een betonnen overgang met een hek naar het land De kleine Harg, een hobbelig, slecht groeiend weiland.

Jaren heeft onze familie het weiland gehuurd van een Italiaanse heer. Tot op heden ben ik er niet achter hoe hij aan het stukje land is gekomen.

Het stukje land was een mooi bocht en bruikbaar om de koeien te melken, waarna de koeien na het melken dieper het land in gestuurd werden om te grazen, wat schapen, varkens en geiten werden geweid.

garage-ruigrok-landje.jpg 

Voor de WOII en tot ongeveer 1955 werd op het weiland ook de jaarlijkse kermis en kinderspelen gehouden. Bij de ingang van het land stond een klein loketje waar men entree van een kwartje moest betalen. Het toegangskaartje werd geknipt door de dorpsschilder Jan Wever.

jan-wever.jpg Jan Wever
harg-1938.jpg 1937

Op een mooie pinksterdag kwam familie een dagje Kethel doen, vanuit de boerderij op de Schiedamseweg naar de Harg was een mooie gelegenheid voor een wandeling en om de melkers aan het werk te zien en op de foto vast te leggen.

In de jaren zestig werd het land onteigend en gereed gemaakt voor de bouw van het eerste winkelcentrum van Kethel met boven de winkels een tiental woningen. Een snackbar, een kapper, een slager en een supermarkt vestigden zich in het winkelcentrum. Met daarvoor een ‘mooi plein’ waar men de auto kon parkeren.

harg-2007-2.jpg harg-2007.jpg 2007
woning-van-der-ende-2-kopie.jpg 2007 De rentenierswoning van Van der Ende
Published in: on 6 januari 2008 at 15:26  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2008/01/06/ooit-een-bijzonder-weiland-de-kleine-harg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: