Kethelse Oranjefeesten toen en nu

Koninginnedag in Kethel op 30 april

De werkgroep Kethel van de Historische Vereniging Schiedam heeft in het maart nummer Scyedam 2006 een uitgebreid stuk gepubliceerd over Kethelse Oranjefeesten door de jaren heen.

Een terugblik:

Eind 1800 richtte de latere raadslid  J.J. Verspeek, een man met  verlichte ideeën, zowel de R.K. Hamonievereniging St. Radboud, Het Oranjecomitee en de Kethelse IJsclub op. Feesten werden gekoppeld aan festiviteiten rond het koninklijk huis en er werden oranjefeesten gevierd in Kethel

In 1898 werd ter gelegenheid van de kroning van koningin Wilhelmina de Oranjevereniging ‘Wilhelmina’ Kethel opgericht. In Kethel werd drie dagen feest gevierd. Met kinderspelen, kermis, demonstraties van ruiterverenigingen, gekostumeerd voetballen, hardlopen met hindernissen, tonnetje steken, zandhappen, ringsteken, optochten, enz. In de eerste jaren op het land voor het Gemeentehuis aan de Schiedamseweg daarna even voorbij het Noordeinde op het terrein achter Arie Roodenburg, waar nu de Laan van Spaland. Omdat in de jaren zestig in Kethel veel nieuwbouw plaatsvond zijn bovenstaande feesten nog een aantal jaren gehouden achter de vogelwijk waar nog wat ruimte was. Dergelijke feesten waren in de zeventiger jaren geen publiekstrekkers meer. Totdat in de jaren negentig de Oranjevereniging het feest een nieuw impuls gaf door in het centrum van Kethel de vrijmarkt te verzorgen.

   
Noordeinde op weg naar het feestterrein

Familie en vrienden buiten het dorp kwamen speciaal voor de Oranjefeesten naar Kethel, zoals heden ten dage nog het geval is.

Tijdens de feesten was ook altijd een fotograaf in dorp. Na de feesten werd de etalage van groentewinkel Sosef (nu fietsenwinkel Ham) ontruimd om plaats te maken voor de foto’s met de bedoeling ze te kopen. Later werden de foto’s uitgestald in de winkel van Piet van Beurden.

       
Dr. Sauerstraat op weg naar het feestterrein
                     
Koekoekslaan              Koninginnedag heden

Het ringrijden of ringsteken heeft een speciale plek in mijn hart. In de jaren vijftig wordt de tilbury speciaal voor het ringrijden bewaard. ’s Morgens in alle vroegte wordt de tilbury met verse bloemen versierd. Men kon voor het winnen van het ringsteken maar ook voor de mooist opgetuigde tilbury een prijs winnen. Ook met losse paarden en hun berijders worden wedstrijden ringrijden gehouden.

 
Het optuigen 1938     Dr. Sauerstraat 1958
 
Koekoekslaan              Schiedamseweg

De jury en winnaars van het ringrijden 1967    

 

Published in: on 15 april 2008 at 7:58  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2008/04/15/kethelse-oranjefeesten-toen-en-nu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

  1. Ik lag in die kinderwagen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: