Tonnetje steken 2008

Zondag 14 september 2008 is het Nederlands kampioenschap Tonnetje steken in Kethel gehouden. Het weer was geweldig en iedereen had er zin in. s’Morgens waren eerst de kinderen aan de beurt en in de middag beet de kampioen van vorig jaar de spits af.

2008

Omschrijving van tonnetje steken door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur:

Tonsteken of tobbetjesteken is een kermisspel, waarbij deelnemers met een karretje naar beneden rijden en proberen met een stok in een ring te steken. De ring missen, betekende een nat pak.

Spel: Het tonsteken was een spel voor jong volwassenen. Goed weer was noodzakelijk om veel deelnemers te krijgen, want natte kleren waren bijna niet te vermijden. Als de deelnemer met de stok de ring mistte, stootte hij de ton of emmer aan boven zijn hoofd. De inhoud van de emmer stroomde dan over de ongelukkige tonsteker heen. Tonsteken was op de Heemskerkse kermis een geliefd spel. Het komt nu nog sporadisch voor op kleine dorpskermissen.

Kethel houdt het Tonnetje steken al jaren in ere. Hieronder een foto uit 1954 en uit 2007.

Published in: on 9 september 2008 at 9:54  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2008/09/09/tonnetje-steken-succes-verzekerd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 reactiesPlaats een reactie

 1. Goedemorgen,

  Zit heel even op je website te koekeloeren, heel leuk. Weet zeker dat het straks nog professioneler wordt met de website die je van Casper hebt gekregen.

  Wanneer komt er een nieuw stukje bij actueel?

  x
  Ivo

 2. Hoi Ivo,

  Leuk dat je weer even kijkt, er ligt nog een stukje in concept, maar het komt er even niet van om af te maken. Even wat on Kethelse zaken afhandelen en dan gaan we weer volop aan de blog. Maar er valt nog genoeg te lezen.
  Groetjes Adrie

 3. In de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam bewaren we de ton en het karretje dat zichtbaar is op de foto uit 1954. Graag zou ik meer over dit materiaal willen weten. Van en tot wanneer werd deze rood-wit-blauwe set gebruikt? Groet, Dirk-Jan

  • Beste Dirk-Jan,
   Over het gebruikte materiaal van het tonnetje steken kan ik niet zo veel vertellen, dit werd allemaal door de plaatselijke aannemer, boer en negoties aangeleverd en na afloop van het Oranjefeest weer opgeslagen voor het volgend jaar. Over het Oranjefeest zelf heb ik 2006 een artikel in Scyedam geschreven. De mensen kwamen van ver om het Oranjefeest in Kethel en dus ook het tonnetje steken mee te vieren.
   Intussen heb ik u ook een mail gestuurd.
   Groet Adrie


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: