Paard in de sloot

Vaak roepen recente artikelen in de krant herinneringen op, in het weekend zag ik onderstaand plaatje:

paard-in-de-sloot-februari-2009

Tot aan 1960 liep aan de linkerzijde van de Kerklaan de Kethelvaart, deze begon in het dorp en liep tot aan het Windas. In het dorp was weliswaar een hek geplaatst, maar vier meter er voor was het open en liep er een lichte glooiing naar het dorp toe. Menig mens, paard, koe of ander dier gleden onderuit het water in.

De mens klom er met een nat pak weer uit, maar voor paarden en andere dieren was dat lastiger. Daar komt veel mensenwerk aan te pas. Dieren schieten na zo’n incident in de stress en verliezen alle controle over hun lijf. Bovendien de kade van de Kerklaan was erg hoog, er moesten flink wat manschappen aan te pas komen om het paard uit het water te halen.

paard-in-de-sloot-kerklaan-19601 verleden kerklaan-begin-bij-dorp-1910

heden adrie-digitale-camara-februari-2007-0721

Het dorp liep uit, sterke mannen werden onder commando van de leider gevraagd hulp te bieden, dit moest met moed, beleid en trouw, want men kon het dier bij een verkeerde handeling voor het leven beschadigen. De overige kijkers werden op grote afstand gehouden.

Onder luid gejuich werd het dier na uren zwoegen en zweten op de kant gehesen. Als het dier niet gespaard kon worden heerste er een bedrukte stemming in het dorp.

Published in: on 11 februari 2009 at 10:21  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2009/02/11/paard-in-de-sloot/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

  1. een leuk stukje. ik zag laatst ook een stukje over een paard in de sloot (nrc next) Het ging over een paard dat in een wak stond ergens in de vs. in die staat in de vs, bestonden speliale team s om de dieren te redden. waren het in kethel ook dezelfde mannen?

    • Hoi Ivo, leuk dat je er ook over gelezen hebt in de krant. In mijn tijd van paarden in de sloot waren het de boeren die de expertise hadden om ze uit de sloot te halen, de brandweerlieden kwamen wel hulp bieden, groetjes Adrie


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: