Dokter Gabriel Sauer (1871-1938), arts te Kethel en Spaland

Een voorgaand item op mijn website heb ik gewijd aan dokter Gabriel Sauer (1871-1938), huisarts in Kethel van 1896 tot 1937.

Dokter Sauer vierde zijn 40 jarig jubileum in 1936 en hij kreeg van de Kethelse gemeenschap een schilderij aangeboden, het schilderij is in bezit van de erfgenamen van Gabriel Sauer, zij waren zo vriendelijk voor mij een afdruk te maken, zodat ik het schilderij op mijn website kan tonen.  Het schilderij is een bekend Kethels dorpsgezicht en geschilderd door de schilder is A. Schmidt, de vader van de toenmalige hoofdonderwijzer.

Dank aan Elly Sauer

Published in: on 5 augustus 2012 at 17:33  Comments (17)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2012/08/05/dokter-gabriel-sauer-1871-1938-arts-te-kethel-en-spaland/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 reactiesPlaats een reactie

 1. Hallo Adrie,
  Mooi schilderij, morgen een printje ervan maken voor Co de Lange.
  (Huisje van vrouw Bezemer die, of Hr Bezemer, vanuit het raam de eendjes voerde)
  Ze is wel eens met Eva Schmidt, dochter van de onderwijzer, bij haar opa en oma Schmidt in Schiedam geweest. Bij de ouders van onderwijzer Schmidt woonden nog een broer en zus van hem in, ze vermoedt dat het schilderij door die broer gemaakt kan zijn.
  Met groet,
  Bart

 2. Hallo Adrie,

  Als ik het goed heb, was Gabriel Sauer mijn overgrootvader. Ik ben in het bezit van (een deel van?) zijn fotocollectie, enige dozijnen glazen en celluloid negatieven uit ca. 1920-1925. Mocht je geinteresseerd zijn in een kopie, aarzel niet contact op te nemen.
  Daarnaast lijkt het me ook leuk om te weten wie er allemaal op die foto’s staan, wellicht dat iemand daar iets over kan zeggen.

  Groet,
  Michiel

  • Beste Michiel, bedankt voor je reactie, hoe meer we weten over historisch Kethel en haar bewoners des te beter. Er zijn in Kethel nu weinig mensen meer die dr. Sauer meegemaakt hebben, maar Jaap de Raat heeft in zijn boeken ook dr. Sauer veel genoemd.

   Groet Adrie

   • Hallo Adrie,
    dit hoeft niet op je website erbij (hier nog geen mail, dus dan maar zo)
    heb je al kopien ontvangen van Michiel? Wellicht dat Co de Lange nog mensen herkent.
    Op ebay staan nog wat kaarten uit Schiedam en omgeving, ik zal er 1 doorsturen, dan kan je kijken wat die aanbieder nog meer heeft. De Kethel-Verspeek kaart krijgen we als het goed gaat binnenkort, had je die al bekeken op ebay? (staat er nu niet meer op)
    Met groet,
    Bart

 3. Schiedam – 4 september 2014

  In 1964 kwamen wij in Groenoord wonen, de eerste bewoners van de Valeriusstraat. Mijn vader Roon Pluijm zat op TONEEL – op Groeton – daarop zat ook ene EVA SCHMIDT de dochter van de HOOFDONDERWIJZER van de Vereeniging van Christelijk Volksonderwijs in Kethel. Eva woonde bij haar vader in huis, die rond die tijd al 75 geweest moet zijn. Wij “gingen telkens naar Eva Schmidt”. Eva Schmidt en haar vader hadden klassieke platen, dat is later de rode draad in mijn leven geworden. In 2007 kwam ik weer in het huis van mijn vader en moeder wonen, op de Borodinlaan. Gisteravond sloeg ik het Nieuwe Stadsblad open en zag de advertentie: overleden: EVA SCHMIDT 89 jaar. Telkens als ik door Kethel fiets, langs de Schiedamseweg nr. 50 – het linker huis – denk ik nog steeds aan EVA SCHMIDT.

  Roger Pluijm

  • Beste Roger,

   Bedankt voor uw reactie. Maar de schilder A. Schmid (t) is niet de vader van Eva Schmidt, dat was J.M. Schmidt en hij was inderdaad hoofdonderwijzer van de christelijke school in Kethel van 1924 tot 1959.
   Groet Adrie

  • Leuk verhaal over mijn tante Eva en mijn opa. 🙂

 4. Beste Roger,
  Via mijn zoon Dick As die in Leeuwarden woont kreeg ik het bericht dat Eva Schmidt was overleden. Hij had het vernomen via de site Mensenlinq. Al zoekend op internet kon ik de advertentie op die site niet vinden. Toen ik de naam van Eva intikte kwam ik op jouw site met nieuws uit Kethel terecht. Heel bijzonder ! Met hartelijke groet van je vroegere meester van de Dokter Sauerschool, Pieter As

 5. Beste Pieter, ja meester As uit Tuindorp. Ik denk er nog steeds aan als ik door de Perenlaan? fiets, net zoals ik dat deed met: Schiedamseweg-Eva-Schmidt. Op deze Kethel-site komt een mens maar zelden – het is dat ik zojuist Groeton+toneel intypte in Google – daardoor zijn reacties vaak wat laat. Ik heb een bedankkaart-met-foto van fam. Schmidt ontvangen, ik kan een kopie er van opsturen. Neem maar contact op: roger.pluijm@kabelfoon.nl. En dan: belde zojuist mijn stiefmoeder – Suzan – ze had nog spullen van mijn vader ROON PLUIJM. Kwam albums met foto’s en knipsels brengen, alles jaren 70 – o.a. SCHIEDAM 700: REVUE KRIJGH DE CLAERE etc. Bergen foto’s en scripts. Ook van toneelvereniging Groeton – kopstukken daarin: Paul en Martha Segaar, Mieke Meijer, Koos de Groot, Loes Bonneur, Ad Hoeijmans etc. Wellicht een hiaat in het Gemeente Archief. Een unicum.

 6. Martin Pluijm heeft zijn jeugd in Kethel doorgebracht, en wel van vanaf 1 februari 1964. Wij kwamen als eerste Groenoord-bewoners in de nieuw gebouwde Valeriusstraat 102 te wonen. Onze school werd de Koningin Julianaschool. Ik herinner mij de namen van meester van Velsen, later, op de Dr. Sauerschool: meester van As. Zo maar een paar kethelse namen rond Martin die mij te binnen schieten: Arno Lankester, Arij Konstenze, Adrie Nijs, Henk Post, Wim van der Eijk, Laurens Rijntalder, Ewout, Hans en Erik Kooy, familie van Haften, ds. Vons, ds. Verwaal, ds. Magré.

  Martin is op 17 juli 2015 overleden op de nog jonge leeftijd van 59 jaar.
  Zie zijn gedachtenis op: http://cvu.gedachtenispagina.nl/

 7. Beste Kethelaars,

  Mijn familie kwam aan het begin van de jaren 50 vanuit Schiedam in Tuindorp wonen waar ik ook ben geboren in 1954. De namen die Roger hierboven noemt zijn veelzeggend voor mij. Het waren ook mijn klasgenoten. Wat een mooie herinneringen. Ik zal eens de tijd nemen om alles op te schrijven. Groeten, Jan van Dullemen.

  • Beste Jan,
   Zoveel mogelijk verhalen uit het verleden van Kethel zijn hartelijk welkom.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: