Slager……helaas of toch boer

Wim, Arie Sr., Adriana, Arie jr. op schoot 1916_0001

 

 

De familie in 1916 met Arie op schoot bij moeder

Mijn vader Arie werd geboren in augustus 1915 als 5e kind in een gezin, waar toen al 1 jongen en 3 meisjes waren. Wim de oudste was uiteraard voorbestemd om het boerenbedrijf voort te zetten. Mijn vader Arie vertelde, dat hij als veertienjarige jongen kennismaakte met het slagersvak, hij werkte als slagersjongen bij Slagerij Van Selm in het Noordeinde. Met slagersbakfiets bracht hij in Kethel en omstreken de bestellingen rond.

van Selm Noordeinde 1997

Als zestienjarige mocht hij in de slagerij-slachterij beginnen als volontair met het uitbenen van het geslachte vee. In de jaren twintig kochten de slagers hun vee nog rechtstreeks bij de boeren. Iedere slager had zijn eigen boer of andersom. Dus het slachtproces begon bij het doden van het stuk vee tot het stukje vlees wat op tafel kwam, dit alles gerealiseerd in de slagerij. Wanneer de slager een prijskoe kon bemachtigen was hij een ‘spekkoper’

Arie Rip rond 1930 bij slager van Selm

Arie vond het schitterend het hele proces mee te maken en hij heeft er in zijn latere boerenleven veel nut en plezier van ondervonden.

Helaas liep het voor Arie slagerscarrière anders in het leven. Toen Arie 18 jaar was, werd zijn vader getroffen door een beroerte en Arie werd teruggeroepen naar de boerderij om de taken van zijn vader over te nemen. Zijn broer Wim was inmiddels een carrière in Amsterdam als vertegenwoordiger begonnen.

De Tweede Wereldoorlog stond voor de deur, vader was inmiddels overleden, Arie is in 1939 met Catrien getrouwd en zij betrokken de boerenwoning. Wim was opgeroepen voor militaire dienst, waar hij vanwege gezondheidsproblemen werd afgekeurd. Zijn baan was verdwenen en Wim is ook op de boerderij gaan werken en zijn hele leven in Kethel gebleven.

Arie heeft zijn hele leven liefdevol gesproken over zijn jongensjaren in de slagerij. Later op de veemarkt is hij een bekwaam keurder van vee geworden en ook nog een paar jaar voorzitter van de Paasveetentoonstelling Rotterdam e.o. geweest.

Paasveetentoonstelling Arie als voorzitter

Published in: on 12 januari 2013 at 18:59  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2013/01/12/slager-helaas-of-toch-boer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. Ongetwijfeld zal je al eens een aantal wetenswaardigheden uit het arbeidzame leven van je vader aan mij hebben verteld. Maar als ik het dan in het bovenstaande stukje lees, drinkt het pas tot mij door dat jou pa in een (witte)slagersjas heeft gestaan en met vleesproductie bezig was. We moeten weer gauw eens bijpraten.
    Gr. Cees
    P.S. Dank voor al je bijdrage (en broer Mari)aan de Historische Vereniging Schiedam. (jaarverslag 2012)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: