De Kandelaar, overzetveer en café

Nieuws van 2010 uit 2007: een leuke toevoeging van Wim van ’t Hof op mijn website op de CD van de Amazing Stroopwafels ‘Strooptocht’ wordt de veerman bij de Kandelaar bezongen. Op de website van de Amazing Stroopwafels http://www.amazingstroopwafels.nl heb ik gelezen dat de CD uit 2007 is, ik ga de CD bestellen en luisteren. Een prachtige aanvulling voor al het moois uit Kethel.

kandelaar bzongen  adrie-digitale-camara-februari-2007-187.jpg foto-kandelaar-overzetveer.jpg

tekening-overzetveer-de-kandelaar-met-spreuk-2.png Een foto van een fraai schilderij met daarop ‘De Candeleer’ met de prachtige tekst: ‘Wie op te Schie wil schuijtje veeren… Die moet de Candeleer paffeeren’

Kandelaar of De Kandelaar is een buurtschap, gelegen tussen Delft en de Schiedamse wijk Kethel aan de westzijde van de Delftse Schie. Tot 1941 maakte de Kandelaar deel uit van de toenmalige gemeente Kethel en Spaland. Tegenwoordig maakt de Kandelaar deel uit van de Rotterdamse deelgemeente Overschie.

De kandelaar was een vuurbaken voor de scheepvaart. Omstreeks 1825 moet de stellage aan de oevers van de Schie te zien zijn geweest. Een baken zo hoog als een huis, opgetrokken in steen en smeedijzer. Het geheel in de vorm van een kandelaar.

steen-overzetveer-kandelaar.jpg

Zowel voetgangers als fietsers konden tot 1960 tegen betaling met een bootje de Schie overgezet worden. Uit een krantenartikel van september 1927 : de veerboot is een keer gezonken tengevolge van een golfslag van een voorbij varende boot. Alle passagiers wisten zich te redden.

foto-de-kandelaar-2.jpg


Published in: on 8 september 2007 at 9:49  Comments (24)  

24 reacties

  1. Dat kan je zeggen. Gisteren hebben we onze moeder de laatste eer bewezen op De Schie pal tegenover Huize Kandelaar, waar ze, in 1967 hoogzwanger van mijn zus, de mensen naar de overkant heeft gebracht. Daarna zijn we van Rotterdam via de Kandelaarweg en de Delftweg terug naar Zoetermeer gereden en hebben nog even voor Huize Kandelaar een blik over het ´water geworpen….

  2. Een mooie toevoeging bij de Kandelaar. Nog steeds een mooi buurtschap

  3. Mijn ouders, Jan en Annie Diemel, hebben tussen 1963 en 1969 Cafe de Kandelaar en het veerpondje gerund. Mijn zus en ik hebben dan ook de eer in Huize Kandelaar geboren te zijn. Het lied van de Stroopwafels betekent veel voor ons.

  4. Scheepvaart op de Poldervaart, interessant voor mij, wie weet daar meer over?

  5. Ben ik het helemaal mee eens!!

  6. Het lied is er helaas niet te horen. Ook niet via Youtube of elders op internet 😦

  7. Het lied van De Amazing Stroopwafels over het veer van De Kandelaar is te vinden op https://www.muziekweb.nl/Link/JK139304/Strooptocht

  8. Beste Hugo en Paula,
    Bedankt voor uw reactie, zeker geïnteresseerd om een scan van het schilderij te bekijken.
    De Kandelaar is zo’n boeiend gebied.
    Groet Adrie

  9. Beste Adri,

    Vandaag bekeken wij tussen de spullen van wijlen mijn moeder een ingelijste houtskooltekening van Gerard Altmann (1877-1940). met onderschrift: Kethel, Kandelaar (32,5 x 18,5 cm).
    In het midden een boerderijtje omringd door wat bomen, rechts in de verte een kerktoren en links in de verte een andere boerderij.
    Wij zochten Kandelaar op het internet op en kwamen op jouw weblog.
    Ons scanapparaat is even buiten werking, maar als je geinteresseerd bent, kunnen we een foto maken en die naar jou sturen.
    Groeten,

    Hugo Strötbaum & Paula Jansen

  10. Beste Johan,
    Bedankt voor het bericht. Toevallig ben ik opnieuw onderzoek aan het doen over het buurtschap De Kandelaar. Hier wordt de Candelaer meer gebruikt als baken voor de scheepvaart door de Schie en Poldervaart.
    Dus wordt vervolgd.
    Groet Adrie

  11. Dag Adrie,

    Een vuurtoren langs een rivier lijkt mij te gek voor woorden, tenzij in die tijd de hele streek af en toe eens onder water stond.
    Toch ben ik eerder geneigd te geloven dat er eerst een herberg gebouwd werd met de naam Candelaer en pas daarna een lichtbaken in de vorm van een kandelaar.
    Veel brouwerijen en herbergen droegen de naam Candelaer al heb ik nog niet kunnen achterhalen waarom.
    Google vertelt mij dat er in het jaar 1485 reeds sprake was van de brouwerijen Den ouden Kandelere en Den nieuwen Kandelere in de stad Leuven.
    In 1584 was een brouwer tewerkgesteld in brouwerij “De Candelaer” te Delft.
    In 1609 werd een huis met brouwerij “De drije candelaers” verkocht in ‘s-Hertogenbosch.
    In 1639 was een brouwerij “De gecroonde Candelaer” actief in Haarlem.
    Het buurtschap Kandelaar is wellicht ontstaan rond de herberg Candelaer die vermoedelijk dateert van begin 17e eeuw.

    Groeten,

    Johan Vandecandelaere

  12. Een mooie foto via onderstaande link

  13. Beste Siem,
    Bedankt voor je reactie. Mijn ouders hadden ook heel goede banden met de familie Hoogerbrugge, mogelijk heb je ze gekend.
    Groetjes Adrie

  14. Dag Adrie,
    Bij toeval deze site gevonden. In de boerderij rechts van het
    veerhuis heeft een oom van mij gewoond, Jacob Hoogerbrugge.
    Leuk om te zien.

    Groet.
    Siem Korteweg.

  15. Fantastische Kethelsite, ga zo door!
    Mijn vader, dorpsschilder van Kethel, vertelde altijd, dat op het veercafé een bord met de volgende taalvondst hing: “Hier zet men koffie en over.”

  16. Beste Wim van ’t Hof, leuk om te horen dat de Amazing Stroopwafels de veerman bij de Kandelaar bezingen, ik ga de dvd beslist opzoeken en bekijken en beslist voor Kethel liefhebbers het vermelden waard. Bedankt voor je reactie en tip.
    Groet Adrie

  17. Beste Adrie

    Op de CD “Strooptocht” van The Amazing Stroopwafels staat het lied “Veerman bij de Kandelaar” en op hun DVD “3” staat zelfs een videoclip van dit nummer. Met oude opnamen van de veerpont, maar ook nieuwe opnamen met de inmiddels bejaarde veerman, dhr Bijl. Misschien een leuke vermelding voor op je weblog (ik heb de clip nog niet op you-tube gezien, is misschien nog te nieuw).

  18. Beste,

    De vraag neem ik mee naar de vergadering van de werkgroep Kethel van de Historische Vereniging en je hoort van mij.

  19. Beste Adrie,

    Weet jij iets over overstroming, onderwaterzetting in de oorlog van het gebied langs de Schie bij de Kandelaar? Wel eens over gehoord van familie of buren?

  20. Beste José, bedankt voor je reactie, ik vind het fijn om zoveel mogelijk belangstellende voor Kethel te hebben. Er valt nog zoveel over te vertellen en geeft ook een gevoel van saamhorigheid.

    Groet Adrie

  21. Hallo Adrie,

    Wat een leuke weblog over Kethel. Ben er niet geboren wel getogen en met een Bijl van de Kandelaar getrouwd.
    Ook vinden we de DVD over het uitstapje van de ouderen met Dr. van der kuij geweldig om te bekijken, zeker voor mijn man, want zijn overleden vader Tinus Bijl is er op te zien, omdat hij met zijn Volvo “ouwtjes” vervoerde.
    Ik wens je veel succes met de weblog en als ik in mijn schoonfamilie wat tegen kom wat bruikbaar is zal ik het je laten weten.
    Hartelijke Groeten, José Bijl

  22. Hoi Adrie,
    Weet niet of ik op de juiste wijze reageer, maar ik geniet van je blog en vind het leuk al die stukjes over kethel te lezen.
    wendy

  23. Ga zo door, de onderwerpen zijn mooi verzorgd.

  24. Ha Adrie,

    Een leuk stuk over de kandelaar. Wist niet dat daar ooit een vuurbaken heeft gestaan. Had sowieso nog nooit van dergelijke rivier vuurtorens gehoord. Of was het uniek voor de kandelaar.

    Wellicht is deze link nog leuk om te kijken. http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/index.jsp

    Wim de Bie, is toch een beetje de founding father van de weblog.

    x


Reacties zijn gesloten.