Onbekenden worden bekenden op een aanzichtkaart van Kethel

Op mijn website staat het onderwerp ‘Een uitje voor dames in Kethel’ waarin de winkel ‘De Gunst’ met eigenaresse Jannetje Verbakel wordt beschreven. Zij is geboren in Wateringen op 3 augustus 1864 en in Kethel overleden op 16 augustus 1944. Hieronder een prachtige oude foto van ‘De Gunst’ Dorpsstraat 11 in Kethel.

Jannetje Verbakel_06

Jannetje Verbakel bij De Gunst Jannetje voor het woonhuis

‘De Gunst’ een winkel waar men alles kon kopen, van kruidenierswaren tot aan speelgoed. Hans Verspeek vertelde mij dat hij er zijn tol kocht. Wat een zakenvrouw moet Jannetje Verbakel geweest zijn.

Een lezer van mijn website heeft mij veel nieuws uit het verleden verteld over de winkel van Jannetje Verbakel. Bedankt Ineke.

Jannetje Verbakel ongeveer 30 jaar Een jeugdige Jannetje Verbakel

Een leuke bijkomstigheid is, dat Jannetje Verbakel ook aanzichtkaarten met dorpsgezichten van Kethel uitgaf en verkocht. Deze aanzichtkaarten zijn vele malen herdrukt door J.C. van Leeuwen en door garage Nooteboom.

Onderstaande aanzichtkaart heeft wat namen bij personen gekregen:

Jannetje Verbakel Kruispark Briefkaart met Grada Aanzichtkaart uit 1922

Op het Kruispark in de zwarte jurk-jas staat Jannetje Verbakel met aan de hand Grada Kemperman (1919-2009), het petekind van Jannetje en daarnaast de dienstbode van Jannetje Verbakel Mie Vermeulen.

Door de jaren heen heeft Grada vaak bij Jannetje Verbakel gelogeerd en droeg Kethel een warm hart toe. Zij mocht op 6 jarige leeftijd meezingen in het Kinderkoor De Kleine Stem.

Hebben de lezers nog herinneringen aan haar of herkent men andere kinderen uit het koor dan hoor ik het graag.

Jannetje Verbakel Kinderkoor de Kleine Stem Kinderkoor De Kleine Stem, 1925

Grada Kemperman, 1925, 6 jaar Grada Kemperman 6 jaar, 1925

In Kethel spreekt men ook wel over de winkel van broer en zus Verbakel, Jannetje en Siem, van Siem kan ik niets terugvinden, uitsluitend een bidprentje.

Bidprentjes Jannetje en Siem Verbakel 1944

Published in: on 19 mei 2009 at 23:48  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2009/05/19/onbekenden-worden-bekenden/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 reacties

  1. Beste Karin, bedankt voor de leuke reactie, groet Adrie

  2. Nu ik aan het speuren ben naar mijn voorouders ( mijn grootouders zijn Jacobus Anthonius Verspeek en Petronella Maria Verspeek-van Winden) kom ik inzake Kethel en de achternaam Verspeek regelmatig een leuk stuk tekst en oude foto’s tegen in een stukje van ‘Daar waar uithangt’. Echt heel leuk om te zien en lezen. Ik vroeg mij af of u misschien nog oude foto’s heeft van de familie van Winden (boerderij misschien van Adrianus Johannes van Winden die veehouder was) of de familie Verspeek? Vond de foto’s van ‘de Textielhoek’ bijv. prachtig.

    Fijn weekend vast en vriendelijke groeten van,

    Karin Eschweiler-Buijs (die vroeger graag in Kethel logeerde)

  3. Bedankt voor uw reactie. Het was mij om de familienaam te doen, maar daar is dus geen relatie mee.

  4. Beste Suzanne, de familie Verbakel is deze winkel van sinkel begonnen en later overgenomen door de laatste winkelier die er in heeft gezeten Leen de Vette. Er is geen familie De Gunst geweest in Kethel. Het betekende zoiets als de gunst van de klant krijgen of iets dergelijks. Het is een leuke vraag om uit te zoeken waarom de winkel bij de start De Gunst genoemd werd.
    Jannetje Verbakel was trouwens een uitstekende zakenvrouw en goed mens.
    Groet Adrie Broeren-Rip

  5. Hallo,
    Via google kwam ik op deze website terecht. Ik vroeg mij af of u meer weet van de genoemde winkel ‘De Gunst’. Weet u waarom deze winkel zo genoemd is? Was de oprichter een De Gunst?
    Met vriendelijke groet,

    Suzanne

  6. Beste Jolanda,
    Alle vragen over Kethel wil ik graag beantwoorden, maar ik weet niet wat je met deze vraag bedoelt over Siem Verbakel en de Kethelse molen. Graag duidelijkheid.
    Groet Adrie

  7. Wat leuk
    wij hebben ook een Siem Verbakel geb 31-12-99
    over welke tijd hebben jullie het bij die Kethelse molen?

  8. Hoi Adrie,
    Wat heb je weer een leuk stukje op je blog erbij geschreven, ik kom steeds meer te weten over het dorp kethel.Met al zijn wel en wee uit veleden en heden.

  9. Hoi Ineke,
    Fijn dat je het al gelezen hebt. We blijven speuren naar de Verbakel’s en hun naasten, groetjes Adrie

  10. Adrie, wat léuk! Wat een verrassend stukje. Ik hoop echt dat er reactie op komt, wie weet wat daar weer op volgt.

    Siem Verbakel komt ook voor in het boekje Kethel en Spaland. Bij foto 59 staat hij dan voor de West-Abstmolen en is bezig ,samen met het personeel van van der Loo, met het steken van een nieuwe molenroe. Zo staat het beschreven. Ik weet niet of hij bij Van der Loo heeft gewerkt en dat hij later het winkeltje De Gunst is gaan draaien met zijn zus Jannetje Verbakel.


Reacties zijn gesloten.