Een wandeling door Kethel in de voetsporen van chroniqueur Jaap de Raat

Zaterdag 11 en zondag 12 september 2010 waren de landelijke Open Monumentendagen. In Kethel en wel in de Dorpskerk werd dit jaar het startsein gegeven voor de Schiedamse Open Monumentendagen. Mede omdat dit jaar de Historische Vereniging Schiedam twee ereschildjes in Kethel toekenden aan zowel de Dorpskerk en de boerderij Groeneweg 23.

Zaterdagmorgen ben ik weer eens in de schitterde Dorpskerk geweest en heb geluisterd naar de mooie toespraken, het prachtig onderhouden interieur en gekeken naar de toeschouwers. Twee bezielende mensen, waar een organisatie van een kerk niet buiten kan,  zijn de oud koster van Haften en de koster van der Vlugt.

Mijn aandeel in de feestvreugde van dit weekend was

´De wegen op, de lanen in, vooruit met flinke pas ons dorp rond´zoals Jaap de Raat in zijn boek ´Kethel en Spaland in oude ansichten´ schreef,  hebben Jan Vlugman en ik  voor Kethel geïnteresseerden een wandeling door Kethel gelopen en de deelnemers de smaak van de 19e eeuw in Kethel laten ´proeven´.  We starten bij het oude Raadhuis en eindigen in de stal van de boerderij aan de  Harreweg 8, waar een doorlopende film over Kethel werd gedraaid en Paul Meuldijk een kleine fototentoonstelling over Kethel verzorgde.

Eigenlijk voor een weekend te veel activiteiten in Kethel, daarom was er helaas voor mij dit jaar geen gelegenheid om naar het Nederlands kampioenschap Tonnetje steken te gaan, dus geen impressie van Kethel Noord en de festiviteiten daar op de website.

Published in: on 12 september 2010 at 23:04  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2010/09/12/een-wandeling-door-ke/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 reacties

  1. Hallo, veel weet ik niet want ik was nog heel jong. Ik ben van 1941 en na de oorlog ging mijn vader op Zaterdagmiddag schilderen op Het Hoofd in een of ander oud pandje met een paar mannen waaronder Jaap de Raat en ik mocht weleens mee.Mijn vader heeft ook het huisje geschilderd waar Ome Jaap destijds woonde maar dat is ergens in de familie en ik weet niet bij wie. En zoals gezegd kwamen Jaap en mijn vader bij elkaar over de vloer. Mijn vader heeft heel veel schilderijen en tekeningen gemaakt over Kethel. Na zijn overlijden in 1976 is alles verdeelt tussen de kinderen en kleinkinderen. Zelf heb ik een paar jaar geleden een aantal werken naar de veiling in de Kipstraat in Rotterdam gebracht en daar waren werken van Kethel bij. Verder kan ik u niet helpen. Dit is alles wat ik weet. Ik wens u succes met uw zoektocht.

    Met vriendelijke groet,

    N. M. Ossenforth.

  2. Beste Nel, informatie over Jaap de Raat is altijd welkom, hij heeft ook Kethel historisch op de ‘kaart’ gezet.

  3. Hallo, ik ben Nel Ossenforth een dochter van de schilder Huib Ossenforth. Jaap de Raat heb ik ook gekend, kwam vroeger bij ons thuis.

  4. Beste K. Bal,
    De boerderij bij de Halve Maan bestaat niet meer, ook uitspanning de Halve Maan op die plaats aan het einde van de Schiedamseweg bij Bijdorp, vlakbij de Blauwe brug (een begrip voor Schiedamse en Kethelse mensen) bestaat niet meer. In fotoboekjes van Kethel staan nog wel foto’s van deze omgeving. Er is nog een café de Halve Maan in het centrum van oud Kethel aan de Kerklaan. Van schilder H. Ossenforth heb ik nog nooit gehoord, maar ik zal eens navraag doen.
    Met vriendelijke groet Adrie

  5. Onlangs kwam ik in het bezit van een schilderij getiteld: boerenerf bij De Halve Maan in Kethel, gesigneerd H.Ossenforth en geschilderd in 1942. Weet u of een van uw lezers iets meer over deze boerderij(bestaat deze boerderij nog?) Of weet u nog wat meer over de schilder?


Reacties zijn gesloten.