In december 2007 heb ik al een stukje geschreven over het Kethelse taalgebruik en daarin betwijfelde ik of het typisch Kethels taalgebruik betrof. Van Erik van het gemeente archief Schiedam kreeg ik de tip dat bij het Meertens Instituut een item op internet staat met dialecten uit ons land, waaronder ook Kethel, er is een opname te downloaden en een geschreven tekst te lezen.
Jaap de Raat spreekt in zijn boeken ook al over typisch Kethels taalgebruik, ’t durp’, ‘zeumer’, ‘hooivurk’, ‘hurfst’, enz.
In het stuk (uit 1963) van het Meertensinstituut spreken de geïnterviewden, een molenmaker en een landbouwer, over:
‘perslotvanreken’ = uiteindelijk,
‘ripperere’ = repareren
‘der stater’ = er staat
‘astie’ = als hij
‘noggerris’ = nog wel eens
‘heppem’ = heb hem en ga zo maar door.
Als kind hoorde ik deze spreektaal ook wel, maar nog steeds twijfel ik of het typisch Kethels taalgebruik betreft. Een foto uit de zestiger jaren voor de winkel van Piet van Beurden, waar de Kethelse heren staande: Kees van der Marel, Piet Bijl, Lauw Bijl, Kees van der Mark en van de Marel zeker volop het Kethelse dialect spraken en het Kethels en wereldnieuws lieten passeren.
Mocht je er van overtuigd zijn dat er Kethels dialect bestaat, reageer op mijn website, ik ga de discussie graag aan.
Leuk jullie te spreken betreft het dorp, ik voel mijzelf nog steeds Kethellapper omdat ik tegen over de RK Kerk ben geboren, naastde kleine begraafplaats waar mijn vader, opa (Piet v Beurden) Jo (Oma) Arthur (Neef) en nu sinds kort ook mijn Tante Wil licht begraven. Fijne dag heren
Het is inderdaad goed mogelijk dat ik Joke en Ineke door elkaar haal. Dat waren allebei vriendinnen waarmee mijn zus wel eens omging.
Waar woonde Piet van Beurden de Wagenmaker op de Kerkweg? Ik kende eigenlijk alleen de wagenmaker Be(e)kenkamp, die eerst op de Vlaardingseweg woonde, en later op de Kerklaan.
Daar ben ik erg benieuwd naar Adrie! (Ik lees dit bericht nu pas)
Beste Perry, mogelijk bedoelde de reageerder Grootveld Joke de jongste dochter van jouw opa Piet van Beurden, groet Adrie
Het is even geleden zo te zien, Ik ben de kleinzoon van Piet de Plukker, en ik heb helaas geen tante welke Ineke heet. Wel het nichtje van Piet de Plukker heet Ineke van Beurden zij was de dochter van wijle Piet van Beurden de Wagenmaker welke op de Kerkweg woonde. mvg Perry Willemse
Bedankt voor de reactie en een leuk verhaal. Ik ga nog een keer een stukje schrijven over Piet van Beurden, een markante man in Kethel.
Naar aanleiding van het fotootje van Piet van Beurden, de kapper, herinner ik mij nog het volgende. Mijn zus Hermien was, samen met Ineke van Beurden, dochter van de kapper, aan het spelen voor de kapperszaak, waar wegens de warmte de buitendeur openstond.
Vraagt Hermien aan Ineke: “Ineke, heet jouw vader nu echt Piet-de-Plukker?” (zo stond de kapper in Kethel bekend).
Waarop haar vader, die dat gehoord had via de open deur, antwoordde: “zeg eens hier, ik noem jouw vader toch ook niet Jan-Kwast?” (onze vader was de schilder).